Text: Robin Hallsten

Dagens väderprognos för tävlingen var en aning bister med stundtals kraftiga vindbyar, molnigt och stundtals duggregn. Detta trotsade de 269 löparna som kom till start till den 11:e upplagan av Edsvidsleden Trailrun 2019 arrangerat av Aktiv Öresjö. Förra årets lager med is fanns ingenstans att hitta, i år var det utbytt mot ett mer lerigt före på grund av senaste tidens nederbörd. Nytt för årets tävling var att det fanns en ny distans: 28 km, som innebar 2 varv runt den tuffa banan.

Julius & Mirella kammade hem historiska segrar
På startlinjen i 28km herrklassen fanns Hälle IF löparen Julius Strömberg som på förhand var klar favorit till att ta hem den långa klassen. Redan vid varvningen var han en bra bit före 2:an och höll ett jämnt tempo loppet igenom. I mål hade han den imponerande tiden 2:05:08, 1:32 före fransmannen Paul Ogier och med dryga 4 minuter ner till 3:an Markus Gustafsson. Ett resultat som säkerligen kommer att stå emot tidens tand.

I damklassen såg vi ett liknande mönster. Mirella Carlsson ledde också vid varvningen och sprang överlägset in på tiden 2:35:42 mer än 6 minuter före 2:an Linda Tersing som hade en spurtstrid med Maria Johansson som fick nöja sig med 3:e platsen.

En väntad vinst i 14km herr
Rutinerade Peter Gross sprang in strax under timmen och tog behagligt hem segern i 14km herr. I målgången kommenterade han att han gillade banan men att den just idag var lite i det “blötaste laget”. I damklassen sprang Johanna Widarsson in med en minuts marginal ner till Therese Bergling som kämpade till sig andraplatsen.

11:e gången gillt
Precis som tidigare år fanns Carina Berg på plats, i år för 11:e gången. Därmed är hon den enda löparen som startat och genomfört alla upplagor av tävlingen . Man kan nästan säga utan Carina ingen Edsvidsleden Trailrun. Hennes dedikation belönades av tävlingsledare Janne Aronsson för trogen löpning med ett eget pris.