Den 20 mars 2022 kunde Edsvidsleden Trailrun äntligen genomföras efter två inställda år pga Corona-pandemin. Det var perfekta förutsättningar med fint vårväder samt torra och snabba stigar vilket resulterade i flera nya banrekord.

Klockan 7.00 startade ett antal löpare den nya ultradistansen på 56 km. De skulle springa Edsvidsleden fyra varv och det var spänd stämning i startområdet på morgonkvisten. Efter ca 1.15 varvade första löparen för att gå ut på andra varvet och efter närmare 2 timmar varvade den sista löparen. Det var alltså ganska stor skillnad på vilken strategi löparna hade med sitt ultralopp.

När det gäller de andra distanserna så startade 28 km dubbel kl 9.30 och originalet 14 km klassisk kl 10.00.

I herrklassen på 14 km klassisk, som är huvuddistansen, tog Peter Gross, TIF, ledningen från start med några Hälle-löpare efter sig. Peter kunde hålla undan och vinna loppet på 57.13, tvåa kom Martin Bäckström, Hälle IF, på 57.26 och trea Max Andersson, Hälle IF, på 57.49.

I damklassen på 14 km klassisk vann Johanna Öberg, OK Linné, en betryggande seger och krossade det tidigare banrekordet med ca 7 min på tiden 1.02.31. Tvåa kom Sara Forsström, Hälle IF, på 1.07.52 och trea Therese Bergling, Mölndals AIK, på 1.09.34.

På 28 km dubbel blev det två nya banrekord. I damklassen vann Mirella Carlsson, Kongahälla AIK på 2.23.19 och slog sitt eget banrekord från 2019 med ca 12 minuter. Tvåa blev Marie Ingerhed, 3 City Triathlon, på 2.24.12 och trea Jenny Hedborn på 2.42.29.

I herrklassen vann Julius Z. Strömberg, Hälle IF, stort då han kom i mål på 2:00.24 och slog sitt eget banrekord från 2019 med ca 5 minuter. Resten av pallen krävde en spurtduell där Jesper Junhamn, Hälle IF, blev tvåa på 2.08.04 och trea Peter Fagerström, Lidköpings VSK på 2:08.10.

Åter till ultradistans 56 km som startade först för att sedan gå i mål sist av de tre distanserna. I damklassen blev det ett rejält banrekord med 1 tim och 25 min för Jenny Wallner, Attunda OK, som vann på 5.45.11. Tvåa blev Madeleine Lundell på 6.04.39 och trea Katja Saari, Uddevalla SK, på 6.58.30.

I herrklassen vann Nicolas del Vecchio, Alingsås IF, på 5.22.47, tvåa kom Patric Engström, 3 City Triathlon, på 5.36.09 och trea Peter Schalin, Surte IS, på 5.40.47.

Det var flera fina prestationer på alla distanser, bl a Hanna Karlsson som slog distansrekord på 56 km (alltså det längsta hon någonsin sprungit) och kom i mål på det fina perset 8.56.29.

Vi vill tacka alla löpare, all publik, våra sponsorer och våra funktionärer!